2011. június 10., péntek

Fagylaltok


8 dl tej
28 dkg kristálycukor
2 vaníliáscukor
5 tojás
eszenciák
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet. Állandó keverés mellett 15 percig főzzük. Tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjékkel szakaszosan kihülésig verjük. Tetszés szerint ízesítjük eszenciával. Vízzel kiöblített tálba öntjük, fagyasztjuk.

Grillázs


30 dkg kristálycukor
25 dkg darabolt dióbél
15 dkg margarin
1 dl tejszín
alufólia
étolaj
A cukrot erős lángon karamellizáljuk, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a margarint, tejszínt, végül a diót. Addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Az alufóliát megkenjük olajjal, rásimítjuk a grillázst. Óvatosan dolgozzunk, mert nagyon forró! Ha langyosra hűlt, tálcára borítjuk és lehúzzuk a fóliát.
Tetszés szerinti formára vágjuk, vagy tördeljük.

ordogpirulak


Hozzávalók.
15 dkg porcukor, 15 dkg finomra darált mandula, 8 dkg mazsola, 5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojásfehérje,
- a hempergetéshez: 10 dkg csokoládés tortadara

Elkészítés:
A porcukrot a finomra darált mandulával összekeverjük. Beleszórjuk az apróra vágott mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, azután belereszeljük a csokoládét, s végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrű masszává olvasztjuk össze.
Vizes kézzel mogyorónyi golyócskákat formálunk belőle és csokoládés tortadarában meghempergetve tesszük tálra.
sutemenyek.blogspot.com

csoks turos kocka


Hozzávalók:

25 dkg + 1 teáskanál vaj vagy margarin, 30 dkg Koronás sütőcukor vagy finom kristálycukor, csipetnyi só, 3 zacskó vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 zacskó sütőpor, 6 evőkanál tej, 1,5 dl erős feketekávé, 3-4 evőkanál konyak, 25 dkg natúr tejszínes krémtúró vagy mascarpone, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 doboz (125 g) vékony tejcsokoládé-lapocska, 5 dkg ét tortabevonó, kávészemek, a tepsi kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, nejlonzacskó
Elkészítés:

A vajat 25 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon 30-35 percig sütjük. Kihűlés után tálra borítjuk, a konyakos kávéval meglocsoljuk, és 1 órát állni hagyjuk. A krémtúrót a túróval, 2 zacskó vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral kikeverjük. A krémet a tésztalapra simítjuk, és a csokoládélapocskákkal beborítjuk. Meleg vízfürdőben a felaprított bevonót 1 teáskanál vajjal megolvaszjuk. Nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A kockákra vágott süteményt a bevonóval, a kávészemekkel és kakaóporral díszítjük.
sutemenyek.blogspot.com

szelet ketfele kremmel by sutemenyek.blogspot.com


Hozzávalók:
4 tojás, 200 g porcukor, 4 kanál víz, 200 g darás liszt

Elkészítés:
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverővel sűrűre verjük. A sűrű masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.

Kakaókrém: 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj
A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.

Diótöltelék: 100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.

Csokoládémáz: 100 g csokoládé, 100 g vaj
A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.

2011. június 2., csütörtök

Citromfűszörp

hozzávalók :
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
5 dkg citromsav
2 kg cukor

elkészítés
A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyom .
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd felforralom és 15 percig hagyom , hogy a főzetem a tűzön zubogjon .
Leszűröm , üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm ki .

Karamellás bodzaszörp

20 db nagyobb bodzavirág
4 kg cukor / nem írtam el , ilyen sok kell /
6 l víz
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 kk nátrium-benzoát

1/2 kg cukorból karamellt készítek egy hatalmas fazékban , amikor szép aranybarna színt kap felöntöm 1 l vízzel és addig főzöm , amíg a karamell teljesen feloldódik a vízben . Ekkor hozzáadom a többi cukrot és vizet is , addig főzöm amíg a cukor teljesen feloldódik a szirupban és megvárom , hogy felforrjon . Szoba hőmérsékletűre hűtöm. Beleteszem a finoman megmosott / inkább csak épphogy vízzel lepermetezett / bodzavirágot , a karikára vágott citromokat , a citromsavat és a nátrium-benzoátot . 4-5 napig érlelem úgy , hogy minden nap megkeverem . Leszűröm és jól záródó üvegekbe töltöm . A többi már a gyerekeimen múlik !
És amint látszik rajtuk nem fog múlni :) !!!