2011. március 2., szerda

Fondant készítés

Torták bevonására használjuk. Ez egy marcipánt helyettesítő, költségkímélő massza, jól formázható akár a gyurma. Figurák készítésére is kiválóan alkalmas.
Aki esetleg nem ismeri ,ennek egy képlékenyebb változata a mignon sütiken bevonatként mázként biztosan ráismer.Végül is egy cukor máz. Jelen esetben massza.
Összetevők:

60-80 dkg porcukor
9 gramm zselatin
70 ml víz
2 ek méz
50 gramm margarin
2 tk mandula aroma
2 ek étkezési keményítő

A porcukrot minden esetben átszitáljuk! Ettől válik finom jól kidolgozható anyaggá. Már vásárlásnál figyeljünk oda mert kevés kristály nélküli porcukrot árulnak, az pedig nagyon lerontja a fondant minőségét. Nekem a sweet family vált be.
Akkor kezdjük is fázisonként...
Szóval a porcukrot átszitáljuk..
Majd kb 40 dekát hagyunk a tálban, a többit félre tesszük egy másik edénybe .
A tál közepébe készítünk kanállal egy mélyedést, s közben hozzádobjuk a két ek keményítőt. Ide kerül majd a forró zselatinos keverék..
Gőz felett a zselatint és a vizet összefőzzük, hozzáadjuk a feldarabolt margarint és a mézet.
Ráöntjük porcukorra , a mélyedésünkbe, majd egyneművé keverjük...
Ekkor szoktam hozzáadni a mandulaaromát,és az ételfestéket, főleg a por állagú festékeket, vagy kakaóport, mert utólag kiszárítja és törni fog. A zselé, gél, vagy paszta állagú festékekkel utólag is lehet színezni azok nem tesznek kárt benne.
Lassan adagoljuk bele a porcukrot..














Amikor már nem tudjuk, kanállal, fakanállal keverni, kézzel dolgozzuk át a masszánkat.
Vigyázzunk ne legyen kemény mert sokat szilárdul a kötelező kis hűtős pihi során.
Csak addig porcukrozzuk, míg már nem ragad a kezünkhöz.








Kész is van..most megy a hűtöbe pihenni egy kicsit.
Minimum 1-2 órát, de lehetőleg már előző nap el kell készíteni.
Felhasználás előtt újra átdolgozzuk. Étkezési keményítő segítségével ..(mintha liszteznénk a tésztánk nyújtáskor) kinyújtjuk és bevonjuk vele a tortánkat.


Tipp:
A fondant akkor tapad szépen, légmentesen és göröngyök nélkül a tortára, ha előtte kívülről szépen egyenletesen krémmel (tejszínhabbal) elsimítjuk ,és lehetőség szerint hagyjuk dermedésig hűtőben pihenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése