2010. július 30., péntek

Epres szív-charlotte 2.

Epres szív-charlotte 2.



Ezt a tortát a lányom készítette el a férjének születésnapja alkalmából, akinek utólag is sok-sok szeretettel kívánunk számtalan boldog születésnapot jó egészségben!!!

Hozzávalók:

30 - 35 dkg babapiskóta

Töltelék:

60 dkg eper
5 dl eper ízű gyümölcsjoghurt
5 dl habtejszín
15 dkg porcukor
2 evőkanál zselatin
1 dl víz

Tetejére:

2 csomag piros gyümölcs-zselé por
40 dkg eper

Piskóta mártogatásához: bármilyen hozzáillő likőr vagy befőttlé


Elkészítés:

Egy kapcsos szív alakú tortaformát alul kirakunk sűrűn babapiskótával, amiket előzőleg egy pillanatra megmártottunk valamilyen likőrféleségben, vagy befőttlében.
A piskótákat nem szabad eláztatni!

A forma oldalát szintén kirakjuk piskótákkal.
Ahhoz, hogy a piskótalapok ne dőljenek el, a krém betöltéséig egyenes falú poharakkal lett kirakosgatva a torta közepe (lányom jól bevált ötlete...).

Az epret áttörjük úgy, hogy inkább darabos maradjon, mint nagyon pépes.
Az 1 dl vízben lassú lángon langyosra feloldjuk a zselatint, és amikor már áttetsző, elkeverjük pár evőkanál joghurttal, majd így keverjük a nagyobb mennyiségű krémhez.
Az epret is hozzáadjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját a joghurtos-epres krémbe.

A folyékony krémet lassan beletöltjük a formába úgy, hogy közben a poharakat is sorban kiemeljük, így szépen állva maradnak a piskótalapok.

Amikor már megdermedt a hűtőben a krém, tetejét kirakjuk még egy sor piskótával, a piskótát pedig jó sűrűn kissé felállított felezett szép eperszemekkel.

A tortazselét elkészítjük a zacskón lévő leírás szerint, és ráöntjük az epres felületre.
Amikor megköt teljesen a zselé, szép lassan leválasztjuk a tortaforma oldalát.
Szalaggal kötjük körbe. (Sajnos nem volt piros színű, ami mutatósabbá tette volna.)

A tortához való eper összes mennyisége 1 kg volt, utólag körülbelül tudtuk csak meghatározni, mennyi került a töltelékbe és mennyi a díszítéshez, de ennek nincs akkora jelentősége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése