2010. július 27., kedd

Fonott kalacs 3 izben


Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:

1 és fél kg liszt
1csomag élesztő
1csomag sütőpor
1csomag vaníliás cukor
1 dobozka zsíros tejföl
1 liter tej
3 tojás
25 dkg cukor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
csipet só

Kakaós töltelékhez:
10dkg cukrozatlan kakaópor
25dkg vaj
25 dkg porcukor
2csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál rum (elhagyható)

Diós töltelékhez:
25 dkg darált dió
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 citrom vagy narancs reszelt héja
20dkg cukor (vagy barnacukor)
3 csomag vaníliás cukor
1evőkanál fahéj
2-3 evőkanál barack lekvár (elhagyható)

Almás töltelékhez:
fél kg reszelt alma
20dkg cukor
fél dl olaj
2evőkanál zsemlemorzsa
2csomag vaníliás cukor
1evőkanál fahéj
(kevés őrölt szegfűszeg, szerecsendió és gyömbér)

Aki picit töménynek találja a tölteléket, tegyen a kalácsba kevesebb adagot!

Tészta: A tejből 2dl-t meglangyosítunk, és a cukorból beletéve 1 evőkanálnyit az élesztőt megfuttatjuk rajta kb. negyed óra alatt. A lisztbe keverjük a sütőport, csipet sót, majd az élesztős tejet, és a maradék, szintén meglangyosított tejet is. Ehhez jönnek a tojás sárgák, a cukor, a vaj és tejföl. Jól megdagasztjuk a tésztát, majd eltesszük 40-50percre kelni.
Közben jönnek a töltelékek:
A dióshoz és a kakaóshoz jól összekeverem a hozzávalókat Az almáshoz a kinyomkodott almát az olajjal lassú tűzre tesszük pár csepp citruslével, majd megpirítjuk rajta a cukrokat, és a fűszereket. Félrehúzva jön bele a morzsa, és kihűtjük.

A megkelt tésztát megfelezzük. 3cm vastagságúra kinyújtjuk, és késsel 3-fele vágjuk, kb. 15cm-es csíkokra. Megtöltjük őket a 3 töltelék felével, majd rúddá feltekerjük mindet, és szépen befonjuk. A másik tésztával ugyanígy járunk el. Egy nagy vajas-lisztes tepsibe tesszük a 2 kalácsot, és még így is hagyjuk kelni még 10percet. Aztán tojás fehérjével lekenve előmelegített sütőben 160 fokon kb. másfél óra alatt aranybarnára sütjük.
Én még forrón meglocsoltam kevés meleg cukros vízzel, hogy jó ropogós legyen.
(az alapot Bódi Margó receptje adta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése