2011. október 18., kedd

Mályvacukor készítés házilag

Hozzávalók egy kis adaghoz:
- 8 gramm zselatin por
- 3 ek víz
- 15 dkg cukor
- 1 púpos ek méz
- pár csepp vanília kivonat
- 50 ml víz
- csipet só

Készítés menete:

1. A zselatin port tedd egy keverőtálba, és önts rá a 3 ek vizet. Keverd el gyorsan, mert a zselatin hamar megköt. A cukrot, a mézzel és a vízzel kezd el forralni, amikor már láthatóan bugyog és habzik, húzd le a tűzről egy pillanatra, vedd takarékra a lángot, majd főzd tovább így 4-5 percig. Ha elkészül, egy átlátszó, sűrű szirupot kapsz.

2. A szirupból tégy egy-két evőkanállal a zselatinhoz, és kezd el keverni a szirupot. Ahhoz, hogy a megfelelő állagot elérd, sokáig és intenzíven kell keverni a szirupot. Szerintem egyszerűbb robotgépet használni a művelethez, mint kézi habverőt.

3. Amit elkeveredett a szirup a zselatinnal, öntsd hozzá az egész szirupot és ízlés szerint a vaníliát. Legalább 10 percig magas fokozaton verd a masszát addig, amíg ki nem fehéredik, elkezd nyúlóssá, ragacsossá válni. Egy lapos műanyag ételtároló doboz, tál aljára (kb. 20x25 cm), tégy egy réteg sütőpapírt. Ezt kend le vékonyan olajjal, majd öntsd rá a pillecukrot, amit egy olajozott hátú kanállal próbálj elsimítani. A tetejére szintén tégy egy olajjal átkent papírt.

4. A pillecukor így két réteg olajos sütőpapír közé kerül. Tedd a hűtőbe 3-4 órára, majd vedd ki, távolítsd el a papírokat. Egy konyhai ollóval vágd először csíkokra, majd kockákra, esetleg kicsi pogácsa szaggatót is használhatsz. De akár karácsonyi kiszúrókkal is készíthetsz ünnepi formákat belőle. Ebben az esetben lesz anyagveszteség, amit azért megehettek csak úgy.

5. A kivágott pillecukrokat kukoricakeményítővel kevert porcukorban (fele-fele mennyiségben kevert) hempergesd meg. Hónapokig eltartható, mert csupa cuk
or
silmama.hu











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése