2010. október 2., szombat

Crème fraîche csokoládétorta



* 250 g vaj
* 200 g kristálycukor
* 2 cs Bourbon vaníliás cukor
* 4 egész tojás
* 340 g crème fraîche *
* 290 g finomliszt
* 100 g kakaópor
* 1 tk szódabikarbóna
* 1 mk só
* 250 g tojásfehérje (kb. 8 db közepes méretű tojás fehérjéje)
* 1 tk borkősav (elhagyható)
* 200 g porcukor

Töltelék:

* 7 dl habtejszín
* 2 cs habfixáló
* 2 ek porcukor

Csokoládémáz:

* 200 g étcsokoládé
* 10 dkg vaj

Tetejére:

* szamóca
* tortadara

elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
2. Előkészítjük és kimérjük a hozzávalókat.
3. A szobahőmérsékletű vajat kézimixerrel, közepes sebességen 2 percig verjük, majd a kristály- és vaníliás cukorral krémesre keverjük.
4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egy-egy percig verjük.
5. A lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk, majd evőkanálnyi adagokban a crème fraîche-sel váltakozva a vajkrémhez adjuk.
6. A tojásfehérjét a borkősavval kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a porcukrot. A fényes, kemény habot lyukas fakanállal óvatosan a tésztába forgatjuk.
7. Tortaformába öntjük, 180°-on 60 percig sütjük. (Tűpróba!) Rácsra borítva hűlni hagyjuk.
8. Az étcsokoládét darabokra törjük, vízgőz fölött felolvasztjuk és jól kikeverjük a vajjal. Hűlni hagyjuk.
9. A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
10. A tortát két lapra vágjuk. Megkenjük tejszínhabbal. Csokoládémázzal bevonjuk, tetejére tortafésűvel hullámot "rajzolunk".
11. Tortadarával és szamócával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése