2010. október 1., péntek

Vízenkullogó

.

Kép Hozzávalók a hagyományos leírás szerint: 2 összemaréknyi (kb. 30 dkg) liszt, 25 dkg vaj (margarinnal helyettesíthető), 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, pici só, lekvár a töltéshez, 5-10 dkg kristálycukor, fahéj és porcukor a szóráshoz

Elkészítés A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a fél dl langyos, cukrozott tejben Képmegfuttatott élesztőt, a tojást, 1,5 dl langyos tejet, csipetnyi sót. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük és fakanálra vagy rúdra akasztva egy nagyobb, állot vízzel (langyos vízzel) töltött edénybe lógatjuk. Ha megkelt, feljön a víz színére. Ekkor lisztezett gyúródeszkán nagyobb tojásnyi darabokraa vágjuk, kinyújtjuk, közepükre lekvárt teszünk és kifliket formázunk, melyek tetejét durva kristálycukorba mártjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranypirosra sütjük, tálalás előtt fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Tipp Keverhetünk a tésztába reszelt citromhéjat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése