2010. október 2., szombat

Kürtőskalács 2



Tésztához:

* 1 dl tej
* 1 cs vaníliás cukor
* 3 dkg élesztő
* 50 dkg liszt
* egy csipet só
* 2 tojás
* 10 dkg olvasztott margarin
* 2 ek cukor
* reszelt citrom héja

Kenéshez:

* olvasztott vaj
* kristálycukor
* fahéj / dió/ kókusz /ízlés szerint/

elkészítés

1. Kenyérsütőgépbe tesszük a tészta hozzávalóit a megfelelő sorrendben, és elindítjuk a dagasztás programot. (Nálam ez 1 óra 30 perc.)
2. Amíg a gép dolgozik, előkészületként a papírtekercseket /ebből az adagból nálam 4 tekercs/ bevonjuk alufóliával, kívül és belül is.
3. Miután a gépben elkészült a tészta, lisztezett deszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, és kb. 3 cm-es csíkokat vágunk.
4. A már előre bevont tekercseket olvasztott vajjal lekenjük, és jöhetnek rá a csíkok spirál alakban, úgy, hogy egy kis réteg az előzőt mindig fedje. Végül vizes ecsettel lekenjük a tésztát, és megforgatjuk cukorban -ill. ízlés szerint, ahogy fent is írtam akár diós vagy fahéjas cukorban.
5. Kivajazott tepsibe állítjuk a kalácsokat, és kb. 20 percig sütjük.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése