2010. október 2., szombat

Édes fonott kalácskák



8 darabhoz:

* 25 dkg liszt
* 2 dkg élesztő
* 1 kk sütőpor
* 0,75 dl natúr joghurt
* 0, 75 dl étolaj
* 0,75 dl langyos tej
* 1 kisebb tojás
* 4 ek cukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 1 csapott kk só

kenéshez

* 1 tojássárgája

szóráshoz

* kristálycukor
* darálatlan mák
elkészítés

1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük.
3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal és az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
5. Tizenhat egyenlő részre osztjuk, és hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése