2010. október 1., péntek

Krumplikalács Matyóföldről

Hozzávalók Egy összemarék liszt, 1 dkg élesztő, kb. 2,5 dl langyos tej, egy csipetnyi cukor, 3 egész tojás, 4-5 héjában főtt, áttört krumpli, só, zsír (vaj vagy olaj) a tepsi kikenéséhez


Elkészítés A cukros-langyos tejben megfuttatott élesztőt elkeverjük a liszttel, az egyik tojással, pici sóval és annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Amíg Képmeleg helyen kel, a forró, lehéjazott krumplikat áttörjük, hozzájuk adjuk a másik tojást és annyi langyos tejet, hogy az egész pürészerű legyen. A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a kikent tepsibe helyezzük úgy, hogy a tepsi szélén egyujjnyival túlnyújtjuk. Vastagon, egyenletesen elterítjük a tésztán a krumplis tölteléket, majd erre visszahajtjuk-visszanyomkodjuk a tészta szélét úgy, hogy ujjunkkal köröskörül "mintázzuk". A sütemény tetejét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranypirosra sütjük. Utána mindjárt nagy kockákra (cikkekre) vágjuk és melegen tálaljuk.

Tipp Ha sütőpapírt használunk, mellőzhetjük a sütőforma kikenését. A krumplitölteléket reszelt sajttal, darált füstölt sonkával is gazdagíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése