2010. október 2., szombat

Drezdai kalács



Gyümölcsökhöz:

* 250 g arany mazsola
* 150 g aszalt sárgabarack
* 80 g kandírozott papaja
* 60 g kandírozott citromhéj
* 120 g kandírozott narancshéj
* 1 ek rum
* 120 g mandulapehely
* 2 tk vaníliakivonat
* 3 ek víz
* 1 citrom reszelt héja

Kovászhoz:

* 200 g rétesliszt
* 15 g szárított élesztő
* 150 ml tej
* 15 g porcukor

Tésztához:

* 250 g rétesliszt
* 1 tk só
* 1 tk mézessütemény fűszerkeverék
* 90 ml tej
* 1 tojás
* 4 tojássárgája
* 20 g porcukor
* 20 g krémsajt
* 140 g kockára vágott marcipán
* 150 g vaj
* csipet citromhéj
* pár csepp vaníliakivonat

Tetejére:

* 250 g vaj
* 250 g porcukor

elkészítés

1. A "gyümölcsökhöz" címszó alatti hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és egy napig állni hagyjuk. Mennyei illata van!:)
2. Elkeverjük a szárított élesztőt a liszttel, hozzáadjuk a langyos tejet és a cukrot. 15 percig dagasztjuk, majd hűtőben, letakarva min. 30 percet kelesztjük.
3. A tésztához elkeverjük a lisztet, a sót és a mézessütemény fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a tejet, a tojást, a tojássárgákat, a cukrot, a krémsajtot és lágy tésztát gyúrunk belőle. Beledolgozzuk a kovászt, amivel 5 percet dagasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott marcipánt és dagasztjuk. Belegyúrjuk a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliát. Összedolgozzuk. Végül belevegyítjük az illatos gyümölcsöket. Letakarva 30 percet pihentetjük.
4. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra (gáz: 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélünk 2 db szögletes kenyérformát. A tésztát két részre osztjuk és a fomákba igazítjuk. 5 percig pihentetjük, majd sütőbe tesszük.
5. 175°C-ra ( gáz: 4-es fokozat ) csökkentjük a hőmérsékletet és 50 percig sütjük.
6. Rácson hagyjuk hűlni. Miután teljesen kihűlt, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése