Hozzávalók:
- 14 dkg tej
- 12,5 dkg tejszín
- 1 kisebb tojás
- 6 dkg cukor
- 1 ek. burgonyapehely
- csipet aszkorbinsav
- csipet só
- 30 dkg finom liszt
- 15 dkg BL 80 liszt
- 2 dkg élesztő
Szokásos módon a gépre bíztam a dagasztást, majd kelesztőtálban kelesztettem 45 -50 percig.
A tölteléket csak ekkor készítettem el, mivel sütőpor is van benne, nem akartam, hogy hamarabb beinduljon.
Töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg finom liszt
- 15 dkg porcukor
- 8 dkg olv. vaj
- 1 dl tej
- 0,5 dl friss narancslé (vagy tej)
- 1 narancs (citrom) reszelt héja
- 2 tk. sütőpor
- csipet fahéj
A hozzávalókat összekevertem egy tálban.
A megkelt tésztát kiborítottam, majd 16 egyforma darabba osztottam. Én szeretem, ha tényleg egyformák, ezért pontosan megmértem őket. A tésztákat kis gombócokká igazítottam.
Egyesével kör alakúra húzkodtam őket, kb. 2-3 mm vastagra, majd a közepükre tettem egy-egy kanál tölteléket.
A töltelék felett óvatosan összehúztam, majd össze is csíptem a tésztát, igyekeztem jól lezárni.
A nagy méretű doboz formát kibéleltem sütőpapírral, majd az aljába tettem 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva.
A második sor gombóc jött a tetejére, úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem az alatta lévő kettő közepére. Egy vastagabb ruhával letakarva kelt egy órán keresztül. Ezután lekentem tojással, majd megszórtam egész mákszemekkel.
170-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. 10-15 perc után a tetejét egy alufólia darabbal leborítottam, különben a villanysütőben nagyon megég. Rácsra téve hagytam kihülni.
Nagyon mutatós volt, minden szeletnél máshol bukkant fel a máktöltelék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése