2010. december 21., kedd

dios es makos patko


Hozzávalók:

* A tésztához:
* 50 dkg liszt
* 25 dkg vaj
* 2 egész tojás
* 5 dkg cukor
* 2 dl tej
* 3 dkg élesztő
* pici só
* A diótöltelékhez:
* 30 dkg darált dió
* 20 dkg porcukor
* citromhéj
* 10 dkg mazsola
* A máktöltelékhez:
* 30 dkg darált mák
* 20 dkg cukor
* 3 dl tej
* vaníliás cukor
* A tetejére:
* 1 tojás

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt kevés langyos tejjel és pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsorjuk, hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót, a tejet, és jól eldogozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük.

A diótöltelékhez 3 dl vízből a cukorral szirupot készítünk. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a citromhéjat.

A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot.

A tésztából 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk. 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölkeléket, majd összecsavarjuk. Tetejét egész tojással megkenjük. Sütőbe helyezés előtt az oldalát hegyes villával gyengéden megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel. Forró sütőbe tesszük, és megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése