2010. december 15., szerda

napocska


Hozzávalók:
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 2 ek. burg. pehely (elhagyható)
  • 1,5 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tojás (+1 a kenéshez)
  • 1 kis doboz (140 g) joghurt
  • kb. 1,2 dl tej
  • csipet cukor
  • 2 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas, jól nyújtható tésztát dagasztok a kenyérsütőgépben. Ha szükséges még kevés tejet adok hozzá, vagy ha túl lágy a tészta, akkor lisztet. Duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd kb. 140 g-os darabokra osztom. 7 db lett belőle. Néhány percig pihentetem, majd kb. 25 cm hosszú ovális alakra nyújtom. A kimaradt tésztából hét kis gombócot formázok. A kinyújtott tésztára sonka szeletet fektetek, megszórom reszelt sajttal és feltekerem. Kör alakúra igazítom, a két végét összecsípem. Az így kapott gyűrűt félig bevágom, majd vele szemben is, majd a két felét még két-két helyen.
Készítettem a férjem és a nagyobb fiam kedvéért kolbászosat is:

A kis gombócokat felvert tojásba mártom és meghempergetem apró magokban. A megformázott tészták közepébe illesztem. Szezámmagos:

Napraforgó- vagy lenmag:

Sütőpapírral bélelet tepsin duplájára kelesztem őket (kb. 30 perc), ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra. A megkelt péksütiket lekenem felvert tojással és 15 perc alatt szép pirosra sütöm.


Azt hiszem holnap sült bacon-nel is kipróbálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése