2010. december 21., kedd

Mézeskalácsból virágos tálka


Hozzávalók:
Az alap a klasszikus mézeskalács tészta (50 dkg méz, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 kg liszt, 1-1 evőkanál őrölt fahéj, szegfűszeg, 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna, 1 tojás). A mézet lassú tűzön keverd el a vajjal és cukorral. Ha kihűlt, keverd hozzá a száraz hozzávalókat és a tojást. Alaposan dolgozd össze, és hagyd legalább 1-2 órát hűvös helyen pihenni.

A tálka elkészítése:
A tálka elkészítéséhez szükségünk van egy fémtálkára. A tál külső felületét vonjuk be alufóliával. Simítsuk el a fólia gyűrődéseit. Először keressünk a tálka alsó átmérőjével megegyező méretű kerek pogácsaszaggatót. Tegyük a felfordított, bevont tálkára a körlapot. Szaggassuk ki a hat szívet, és helyezzük egymástól egyenlő távolságra őket a tálka külső falán. Simítsuk az ívelő formára a sík figurákat. Ezután formázzunk 6-6 golyócskát a tésztából, és kicsit lapítva illesszük az üres részekbe, hogy összekapcsolják a szíveket. Süssük meg a mézeskalács tálkát (a fémtállal együtt helyezzük a sütőbe), a sütőből kivéve kenjük át egy egész felvert tojással. Ha kihűlt, óvatosan emeljük le a tálkáról, majd az alufóliát is távolítsuk el. Díszítsük mázzal a kép alapján vagy tetszés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése