2010. december 21., kedd

Diós-mákos bejgli magyarosan


Összetevők:

Diótöltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, a tészta nyújtásához: liszt, a megkenéshez: 2 tojás, a tepsi kikenéséhez: vaj vagy zsír tésztához: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál cukor, 1,5 dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só, máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál baracklekvár.
A lisztet a vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A darált mákot, illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel felforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán egyenként 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt a mák-, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg, majd feltekerjük. Ha kifliket készítünk, akkor az egész tésztát 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A közepükre tölteléket halmozunk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk. Mind a bejglit, mint a kifliket vajjal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen - legjobb hűtőszekrényben- 40-50 percet pihentetjük. Utána a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percig pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése