Hozzávalók:
Kovászhoz:
- 1 dl tej
- 10 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- csipet cukor
A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos helyen kelni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik, teteje megrepedezik.
Tészta:
- kovász
- 2 dl langyos tej
- 40 dkg BL 80 liszt
- 2 tk. só
- 2 ek. tejpor (vagy burg.pehely)
- 1 tojássárgája
- 4 dkg olv. vaj
Kenyérsütőgép üstjébe pakolom az összes hozzávalót, majd 20 perc alatt szép hólyagos, kicsit lágy tésztát dagasztatok vele. Mixerrel is vagy kézzel is bedagasztható. Ha szükséges 1-2 ek. tejet még adok hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma darabba vágom. A darabokat keskeny hosszú csíkká nyújtom, majd egyesével feltekerem, pont mint a hokkaido kalács formázásánál. Sütőpapírral kibélelem a nagy doboz formát, egymás mellé teszem a tésztákat. Hagyom ismét hogy jó duplájára nőjenek, majd egy ollóval becsipkedem őket.
A kimaradt tojásfehérjét elkeverem egy evőkanál vízzel és vékonyan bekenem a megkelt tésztát vele. A sütőt 200 fokra melegítem. Gőzös sütőben ezen a hőfokon sütöm 10 percig, majd visszaveszem 180 fokra és további kb. 25-30 percig sütöm. Rácsra téve hagyom hülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése