2010. december 21., kedd

notellas bejgli


Hozzávalók:

* Tészta recept 3 rúdhoz:
* 50 dkg liszt
* 5 dkg porcukor
* 22 dkg sütőmargarin
* 1 kávéskanál só
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 tojás sárgája
* 2 dkg élesztő
* 1,3-1,4 dl hideg tej
* Töltelék anyagai:
* kb. 12-15 dkg darált háztartási keksz
* kb. 25-30 dkg őrölt pörkölt mogyoró
* kb. 45-50dkg Nutella

Elkészítés:

Tészta készítése: A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojás sárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk. Ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük.
Töltelék készítése: A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.
Bejgli összeállítása: A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát. Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van, kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése