2010. március 21., vasárnap

narancstorta


Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:
Hozzávalók a tortalaphoz: 10 dkg margarin (vagy vaj), 8 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja (de a levét is tegyük félre), 15 dkg liszt, 1 púpozott tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 1 zacskó zselatin (25 gramm), 5 dl kefir vagy joghurt, 2,5 dl tejszín, 4 narancs, 1 zacskó színtelen tortazselé, 20 dkg cukor
Díszítéshez: 2,5 dl tejszín, karamell csillagok
A puha margarint (vagy vajat) a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra elkeverjük.
Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, a narancs reszelt héját, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Kikenjük margarinnal (vagy vajjal) a kapcsos tortaformát, a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben kb.170 fokon 20-25 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A zselatint kb.0,5-1 dl vízzel csomómentesre keverjük, majd fölforraljuk.
A tésztánál megmaradt narancslevet, a kefirt vagy joghurtot, és a cukrot összekeverjük. Belevegyítjük a zselatint, és hűtőben megdermesztjük.
Közben 2 narancsot meghámozunk úgy, hogy a héjával együtt a fehér részt is eltávolítjuk. Éles késsel kivágjuk a gyümölcshúst, hogy hártya ne maradjon rajta.
Ha a krém megdermedt, lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A tortalapot visszatesszük a kapcsos formába, majd egy kevés krémmel megkenjük.
Erre a krémágyra fektetjük a narancsgerezdeket.
Rásimítjuk a maradék krémet, kissé megütögetjük a forma oldalát, aztán dermedésig hűtőbe rakjuk.
2 narancs levét a színtelen tortazselével csomómentesre keverünk, felforralunk, majd azonnal a torta tetejére öntünk.
A tejszínt a díszítéshez kemény habbá fölverjük, és a sárga zseléréteg tetejére tetszés szerinti formákat nyomunk.
Kevés kristálycukrot karamellizálunk, és sütőpapírra egy kés segítségével csillagokat húzunk. Ha megszáradtak, a torta tetején dekoratívan elrendezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése