2010. szeptember 1., szerda

Croissant


Isteni finom, könnyű, leveles kifli, de két nap az elkészítése ideje, mert pihennie kell az alapanyagoknak.

A kiflik íze semleges lesz, így nyugodtan ehetjük lekvárral, vagy sonkával is őket.
Az élesztőt a langyos tejben feloldott cukorral felfuttatjuk. Akkor jó, ha szép barna habos lesz, és szinte fut ki a tálkából.

Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és fakanállal összekeverjük az egészet. Fóliával letakarva tegyük a hűtőbe másnapig.

A vajas részhez 5 deka lisztet egy kupacban kiteszünk a gyúródeszka közepére, majd a hideg vajat felvágjuk 1 centi vékonyságú szeletekre és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Téglalap alakban befóliázva szintén a hűtőbe kerül másnapig.

Reggel nagy téglalap alakúra nyújtom a tésztát és egy sokkal kisebb téglalappá a vajas részt. A kis téglalapot helyezzük a nagy téglalap közepére. A tészta felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát pedig fel. A két rövidebb oldalán ugyanezt ismételjük meg. (ld második kép leveles tésztafonat) Nyújtófával ütögessük a tésztát, hogy a vajas részt jól eldolgozzuk. Majd ismételjük a hajtogatást háromszor.Ezután pihentessük egy órát.

Két gombóccá vegyük a tésztát. Az egyik gombócot kör alakúra, fél cm vastagra nyújtsuk ki, majd vágjunk nyolc cikkelyt belőle. A Kis háromszögeket az alapjuknál kezdve tekerjünk fel. Tisztes távolságra tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket kenjük meg felvert tojással. Keltessük további húsz percet majd 190-200 fokos sütőben süssük aranyszínűre őket. A másik tésztagombóccal ugyanígy járjunk el, így 16 szép kiflit kapunk.4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése