2010. szeptember 4., szombat

Őzgerinc


  • 1 evőkanál rum
    reszelt citromhéj
    1 csomag vaníliás cukor
    40 dkg világos mazsola
    3 db tojás
    1 evőkanál kockára vágott aszalt sárgabarack
    1 evőkanál búzadara
    10 dkg kristálycukor
    50 dkg tehéntúró
    porcukor a díszítéshez
    12 dkg hajdinaliszt

  • A tésztához

    1 dl tejföl
    1 kanál kakaó
    egy kevés szódabikarbóna
    1 evőkanál kristálycukor
    20 dkg liszt
    10 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítés

A szódabikarbónával összekevert lisztet, a cukrot, margarint, a kakaót és a tejfölt sima tésztává gyúrjuk és fél órára hideg helyre tesszük.
A töltelékhez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát, a rumot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a feltört tojásokat, a kockára vágott aszalt sárgabarackot és a mazsolát. Simára keverjük.
A tészta egy harmadát félreteszünk, a maradék részt 1 cm vastagra nyújtjuk. Egy margarinnal kikent, kilisztezett őzgerinc formát tésztával kibélelünk, beleöntjük a tölteléket, majd a tetejét lezárjuk a kinyújtott félretett tésztával.
180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Az őzgerinc ideális sütemény ötórai teához vagy kávéhoz, érdekes formája miatt a gyerekzsúrokon is népszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése