2010. szeptember 29., szerda

Rongyos lapóka



* 2 dkg élesztő
* 1,5 dl langyos tej
* 1 kk kristálycukor
* 50 dkg finomliszt
* késhegynyi szódabikarbóna
* 2 dl kefír elkészítés

1. Az élesztőt a langyos cukros tejben elmorzsolva kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálban elkeverjük a szódabikarbónával és a sóval. A közepébe beleöntjük a kefírt. Az élesztőt hozzáöntjük és jól eldolgozzuk. Langyos helyen fél órát pihentetjük.
3. Lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd a zsír felével megkenjük. Szorosan feltekerjük. 15 percig ismét állni hagyjuk.
4. A feltekert tészta két végét középre behajtjuk és újból vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a zsír másik felét és újra rúd formájúra tekerjük fel. 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Fél órát langyos helyen ismét kelesztjük.
5. Az olajat felforrósítjuk, a tekercseket egyenként kinyújtogatjuk és ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn jól lecsepegtetjük.
6. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk és lekvárt is kínálhatunk mellé.

* 1 kk só
* 4-5 dkg fagyos zsír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése