2010. szeptember 27., hétfő

Erdélyi mézeskalács



tésztához

* 450 g liszt
* 200 g porcukor
* 2 kk szódabikarbóna
* 1 kk fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag, kardamom)
* 3 tojás
* 2 ek puha vaj
* 200 g méz
* 1 cs vaníliás cukor

díszítéshez

* 120 g átszitált porcukor
* 1 tojásfehérje
elkészítés

1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Nálam három nap lett belőle, de semmi baja nem esett a tésztának.)
2. Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. (Rengeteg mézeskalács lesz a tésztából, részemről a nyers tészta felét bedugtam a fagyasztóba.)
3. Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
4. A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése