2010. szeptember 29., szerda

Szüreti kalács





tésztához

* 1 kg liszt
* 2 tojás
* 1cs. élesztő (5 dkg)
* 3 dl tej
* 20 dkg porcukor
* 20 dkg margarin
* 1/2 citrom reszelt héja
* csipet só

mákos töltelékhez

* 1/2 kg darált mák
* 2 alma , lereszelve
* 20 dkg cukor
* maréknyi mazsola
* 1/2 citrom reszelt héja
* 2 dl tej

diós töltelékhez

* 1/2 kg darált dió
* 20 dkg cukor
* 2 ek sárgabarack lekvár
* maréknyi mazsola
* 1 tk fahéj
* 2 dl tej

kenéshez

* 1 tojás

elkészítés

1. A langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfutott élesztőt, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
3. Jól összedolgozzuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentetjük 1 órán át.
4. Közben elkészítjük a kétféle tölteléket: a mákos töltelék hozzávalóit egy tálban leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Ugyanígy járunk el a diós töltelék készítésekor is.
5. A kelesztési idő leteltével négy cipóra osztjuk a tésztát. Mindegyiket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra.
6. kettőt megkenünk a mákos, a másik kettőt a diós töltelékkel ( a széleket 1,5 centi szélességben szabadon hagyva).
7. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé, úgy hogy mindegyik csavarás vége alul legyen. (A négy rúd pont elfér egy gáztepsiben.) A tetejüket megkenjük tojással.
8. Egy órán át kelesztjük.
9. Majd forró (kb. 200 fokos) sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése