2010. április 28., szerda

1. Kürtőskalács

A kürtős kalács receptjét és egyfajta készítési módját leírom.
1 kg liszt,
4,3 dl tej fele lehet viz is
5 dkg élesztő,
5-7 evőkanál porcukor,
egy csipet só
10-13 dkg olvasztott vaj,
l tojás,2 tojás sárgája
l citrom reszelt héja, kell alapanyagként.
A tésztát jól ki kell dolgozni, majd egy órát keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tészta vágóval (rádlival)vagy késsel csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az egyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a föltekerés a zsírral, vagy étolajjal jól megkent fahengerre.
A kürtöskalács akkor finom, ha jól meg van "lebstüközve!"
Azaz festőecsettel jól meg kell kenni olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd meghengergetni kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, aranybarna, vékonyan roppanós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahenger (dorong)folyamatosan forog a grill mellett.
Mikor a kalács megsült, a fahengerről lecsúsztatjuk és a belül üres kürtőt
felállítva hűlni hagyjuk (ki kell szellőztetni a kürtőt)

Mindenkinek kívánom, hogy eme recept és készítési mód alapján nagyon finom kürtőskalácsot süssön. Ha így csinálják erre más esély tulajdonképpen nincs is. De ez nem nagy üzemi eljárás természetesen az egy kicsivel különbözik ettől és részletesebb fölkészítést igényel. Kérem ezért a megértést, hogy csak azoknak adom át gyakorlati tapasztalataim, akik csatlakoznak hozzánk. Ami nem más, minthogy sütőt vásárol, vagy tartós bérbe vesz. Azoknak, akik ezt teszik és igénylik is, hogy gyorsan több bevételük legyen, a vásárlás után személyes felkészítést tartunk, erre alkalmas helyen, ami megsokszorozza a bevételét, és lecsökkenti minimálisra a hibalehetőséget, szinte nullára. Lehetőség van kürtőskalács alapanyag vásárlására is indulásnál, ez biztosítja a jó és hibátlan kürtőskalácsok készítését. Valamint a jó hír terjedésében megfizethetetlenül közrejátszik annak, aki ezt kihasználja, mivel egyből jó kürtőskalácsok kerülnek ki a vásárlók elé, a kezdetek folyamán is. Azt tudni kell viszont, hogy szinte mindenütt beszerezhetőek a kürtőskalácshoz való anyagok, amikből megfelelő kürtőskalácsok készíthetőek, csak meg kell keresni és be kell tartani a jó technológiai fogásokat is hozzá.
A recept sajnos nem mindig elég, elnézést ezekért, de nem mindegy, milyen lisztből van, nem mindegy, milyen sorendbe rakom össze, nem mindegy, milyen az anyag és a levegő hőmérséklete, páratartalma, nem mindegy, mennyire van megkelesztve, nem mindegy, hogyan tekerem a dorongra, nem mindegy, mennyi a hőmérséklete, mennyi ideig és milyen sütővel sütöm, és még sok kis apróság. Mindenesetre, aki csatlakozik hozzánk, az profi kürtőskalács sütő lesz, az biztos, rövid időn belül, mivel átadjuk technológiánkat, a tapasztalatainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése