2010. április 27., kedd

.. Kelt rózsa zabpehely liszttel

Pár hete Gabojszánál láttam EZT a rózsa alakú kenyeret, nagyon megtetszett, megpróbáltam, csak zsemlényi adagokba, de az nem lett túl szép, de rájöttem a hibára nála, kell neki a forma, hogy tartsa a falát, és így felfele nőhessen a tészta, ne pedig oldalra. Így már akkor eldöntöttem, hogy a következőt muffinsütőbe próbálom meg, így most már megvagyok elégedve az alakjával.
Most egy édes tésztát választottam hozzá, és hogy ne csak az alakkal kísérletezzek tettem hozzá zabpehelyből őrölt lisztet is, állagra nagyon jó tésztát kaptam, de jóval szárazabb, mint simalisztes társa, így ezt még átgondolom. A spanyol briós tésztáját volt a próbababa, a lisztből 150 gr-ot cseréltem zabpehelylisztre, és tettem hozzá fél evőkanál sikért. A folyadékot nem emeltem, mert ott írtam, hogy kellett még lisztet hozzá tegyek, így fölöslegesnek tartottam növelni a mennyiségét.

A formázás szerintem megérdemel egy bejegyzést, ezért leírom, szerintem bármilyen kelt tésztával kivitelezhető.

A megkelt tésztát ketté osztottam, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra, kb 2 mm, nyújtottam. 5 cm átmérőjű kör szaggatóval kiszaggattam a szirmokat, rózsánként 15-öt, a kör felét megkentem olvasztott vajjal, majd elkezdtem felcsavarni a szirmokat, úgy, hogy a vajas része kerüljön felülre, hogy megakadályozza a kelés során a szirmok összetapadását.

Majd betettem a muffinsütőbe így:
(ui: a formát ki is kentem zsírral)
Gondoltam, hogy sokat fog nőni oldalra is, ezért hagytam ilyen szellősre.
Mikor megkelt, lekentem egy felvert tojással, megszórtam cukorral, majd 180 fokos sütőbe toltam.
Majd készre sütöttem.
Az adagból 6 rózsa lett, még maradt kb 4 rózsára elegendő tészta, de abból kakaóscsigát készítettem, ott nem annyira feltűnő a tészta szárazsága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése