2010. április 27., kedd

Kiskutya marcipán pokrócon

Hozzávalók a tortalaphoz: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 ek kakaópor, 5 dkg vaj, vagy margarin, ½ cs szalakáli, 6 ek langyos tej, 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez: ½ liter tej, 4 ek liszt, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 25 dkg vaj, vagy margarin, 25 dkg porcukor, , rum, vagy rumaroma, babapiskóta
Hozzávalók a kutyához: 50 dkg darált háztartási kekszet, 25 dkg margarin, 25-30 dkg cukor, 1-2 dl teje, 3 evőkanál baracklekvár, és 2-3 evőkanál kakaó, pici rum aromát


A tortalaphoz a 30 dkg lisztet,10 dkg cukrot,1 evőkanál kakaót, 5 dkg vajat, vagy margarint elmorzsoljuk egy keverőtálban. Rakunk hozzá 1/2 csomag szalakálit, 6 evőkanál langyos tejet, és 1 tojást. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, amit két egyenlő részre vágunk. A tészta bucikat két kapcsos tortaforma nagyságú körré nyújtjuk (egyenként kb. fél cm vastagságúra), majd egyenként kisütjük őket előmelegített sütőben.
A krémhez a 1/2 liter tejet 4 evőkanál liszttel, 1 csomag vaníliás cukorral, és 2 tojással alaposan kikeverjük, majd nagyon sűrű krémmé főzünk. 25 dkg vajat vagy margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk.
A vajas krémet összekeverjük a kihűlt krémmel, és hozzáöntünk egy kevés rumot, vagy aromát (Lehet más „alkoholos” ízesítés is, de valami mindenképpen kell bele, mert ez adja meg a lényegét).
Egy megsült lapot megkenünk a krém felével.
Ezt kirakjuk egy sor babapiskótával, és meglocsoljuk rummal.
Rá kenjük a krém másik felét, és rárakjuk a másik tortalapot.
A maradék krémmel körbekenjük a tortát.

A tortát kinyújtott marcipánból készült „pokróccal” bevonjuk. Ehhez egyforma szélességű, és hosszúságú csíkokat vágunk a kinyújtott marcipánból, amiket összefűzünk szép sorjában.
A kiskutya teste kekszgolyó tésztából készült.
Ehhez a hozzávalókat formázható masszává gyúrjuk. A masszából kialakítjuk a kutya testét, fejét, lábait, és füleit.
A kutya testét tetszőleges színű, kinyújtott marcipánnal vonjuk be. Bundának szintén marcipánból nyomunk csíkokat (pl. burgonyanyomóval, vagy gyerek gyurma készletben található spagettiszerű nyomóval). Szemet, orrot, és nyelvet készíthetünk marcipánból, vagy színes cukorkákból is.
Ezt a süteményt hagyományos süteményként is elkészíthetjük. Ehhez nem kör, hanem téglalap alakúra sütjük a tésztalapokat. Ezt követően ugyan úgy rétegezzük, mint ez előbb leírtakban, a tetejére pedig kakaós, vagy csokoládés mázat kenjünk.
Bármelyik formában is készítjük, egy fél napot érdemes pihentetni, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a szalakális lap megpuhuljon a krémtől. Ha hagyományos formában készítjük, szeleteljük rombusz formájúra.
TIPP: Kakaós mázhoz 5 evőkanál vízből, és 15 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk. Ehhez 5 dkg kakaót adunk. Levesszük a tűzről, és bele keverünk 7 dkg vajat, vagy margarint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése