Hozzávalók a tésztához: 10 dkg puha vaj, 15 dkg cukor (pl. nádcukor), 6 tojás, 40 dkg gesztenyemassza, 5 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 1 tk sütőpor
Tepsi méret: 26-32 cm (ennél nyugodtan süssük pár centivel nagyobb tepsiben is, úgy is jó)Hozzávalók a töltelékhez: 1 cs vaníliás pudingpor, 4 dl tej, cukor (pl. nádcukor vagy méz ízlés szerint), 20 dkg vaj, 12,5 dkg natúr krémsajtTovábbá: 20 dkg csokoládé, olaj a bevonóhoz, valamint pár fogpiszkáló, és tetszés szerinti rakomány (én aszalt epret, mangót és pár gumicukrot tettem a vagonba), 8 db kerek keksz
A vonat torta készítése:
A tésztához keverjük habosra a puha vajat, a cukorral, majd a tojásokkal.
Ebbe tegyük bele a gesztenyemasszát is, és keverjük krémesre.
Legvégül adjuk hozzá a sütőporos, mandulás lisztkeveréket.
Öntsük a masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig süssük (azért tűpróbával ellenőrizze).
A krémhez főzzük fel a pudingot a tejjel.
A puha vajat tetszés szerinti mennyiségű cukorral keverjük krémesre. Végül keverjük bele a krémsajtot is a vajas krémbe.
Ha kihűlt a puding, keverjük össze a két krémet, és hűtőben hűtsük le.
A kihűlt piskótát egy nagy pengéjű, éles késsel vágjuk körbe egyenesre. A leeső részekből fogjuk összeállítani a kéményt.
A tésztát vágjuk 4 egyforma téglalapra.
Két-két egymással szemben lévő tésztalapot helyezzünk egymásra. Ezek lesznek a mozdony, és a vagon.
A vagon rész felső tésztalapjának a közepét vágjuk ki úgy, hogy egy 1,5-2 cm széles (ablak)keretet kapjunk.
A kieső kicsi téglalap lesz a mozdony vezetőfülke része.
Töltsük be a tésztát.
Ehhez minden nagy tésztalapot vágjunk széltében két részre. Vigyázzunk (főleg a keretes résszel), nehogy elszakadjanak a lapok.
Két-két vékony lap közé kenjünk kb. fél cm vastagságban krémet, majd tapasszuk össze a felezett lapokat.
TIPP: A vagon keretes részébe ne töltsünk ennyi krémet, mert az könnyen szétcsúszhat.
TIPP: A töltés során a vagon és a mozdony alá tegyünk egy-egy sütőpapír lapot. Ez azért lényeges, hogy könnyebben át tudjuk majd helyezni a kész darabokat a tálalóra.
A mozdonyhoz a két betöltött lapot helyezzük egymásra úgy, hogy köztük legyen vékony krémréteg.
A mozdonyhoz a keretes részt úgy tapasszuk az alsó részhez, hogy az alsó részt csak körbe, a kerettel megegyező vastagságban kenjük át a krémmel.
Olvasszuk fel a csokoládét olajjal.
A forró mázzal vonjuk be a két kocsit.
TIPP: Nagyon gyorsan végezzük ezt a műveletet, mert a csoki gyorsan megköt. Öntsük a lapok tetejére a mázat, hagyjuk, hogy alácsorogjon, és gyors mozdulatokkal kenjük át a krémes felületeken.
A mozdony fülke részét is kenjük át vékonyan a krémmel, majd öntsük le külön a csokimázzal.
Majd gyorsan helyezzük rá a mozdony hátsó részére.
A kéményhez két egyforma méretű tésztacsíkot egy fogpiszkáló darabbal tűzzünk össze, az aljába is szúrjunk 2 piszkát, majd kenjük át ezt is a mázzal.
Tűzzük a mozdony elejére.
Hagyjuk, hogy a máz megdermedjen, majd töltsük meg a vagont kedvünkre.
A kerekeket csokimázzal, vagy mogyorókrémmel ragasszuk rá a vagonokra.
A tortának jót tesz, ha 12 órát pihen a hűtőben fogyasztás előtt.
TIPP: Ha nagyobb méretű tepsiben sütjük a tésztát, akkor 3x3 téglalappá is vághatjuk. Ebben az esetben is ugyan úgy járjuk el, mint itt, csak akkor 2 vagonunk lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése