A látvány és az ízek fokozásáért használhatunk hozzá ételszínezékeket (por vagy zselé állagú a legpraktikusabb), illetve esszenciákat, aromákat (pl. vanília, citrom, stb.)
A zselatin port tegyük egy keverőtálba, és öntsük rá a 3 ek vizet.
Keverjük el gyorsan, mert a zselatin gyorsan megköt.
A cukrot, a mézzel és a vízzel kezdjük el forralni.
Amikor már láthatóan bugyog és habzik, húzzuk le a tűzről egy pillanatra, a tüzet vegyük alacsonyabb fokozatra (villanytűzhely esetében II-es fokozatra), majd főzzük 4-5 percig így.
Amikor elkészül, egy átlátszó, sűrű szirupot kapunk.
A szirupból tegyünk egy-két evőkanállal a zselatinhoz, és kezdjük el keverni a szirupot.
Ez az a pillanat, amikor hozzáadhatjuk a színezéket és az aromákat.
TIPP: Zselés színezékből elég egy késhegynyi is.
TIPP: Ahhoz, hogy a megfelelő állagot elérjük sokáig, és intenzíven kell verni a szirupot. Ezért érdemes robotgépet használni a művelethez.
Amit elkeveredet a szirup a zselatinnal, öntsük hozzá az egész szirupot, és 6 percig közepesen magas fokozaton verjük a masszát.
Láthatóan elkezd buborékos lenni a massza.
Majd vegyük a legmagasabb fokozatra a habverőnket, és addig verjük a masszát, amíg ki nem fehéredik, elkezd nyúlóssá, ragacsossá válni. Nekem ez 9 percet vett igénybe.
Vegyünk egy lapos tuppert, vagy műanyag ételtároló dobozt (kb. 20x25 cm), és tegyünk az aljára egy sütőpapírt.
Ezt kenjük le vékonyan olajjal.
Erre öntsük a pillecukrot, amit egy olajozott hátú kanállal próbáljunk elsimítani.
A tetejére szintén tegyünk egy olajjal átkent papírt.
A pillecukor így két réteg olajos sütőpapír közé kerül.
Tegyük a hűtőbe 3-4 órára.
Majd vegyük ki, távolítsuk el a papírokat.
Egy konyhai ollóval vágjuk először csíkokra, majd kockákra.
De akár karácsonyi kiszúrókkal is készíthetünk ünnepi formákat belőle. Ebben az esetben lesz anyagveszteség, amit csak úgy megehetünk azért.
A kivágott pillecukrokat kukoricakeményítővel kevert porcukorba (fele-fele mennyiségben kevert) hempergessük meg.
Hónapokig eltartható, mert csupa cukor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése