2010. április 27., kedd

Túrós bukta

Kelt tészta készítése:
50 dkg liszt (búzacsírás liszt, vagy fehér tönkölyliszt, de lehet 35 dkg fehér liszt és 15 dkg teljeskiőrlésű)
1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl
2 egész tojás
1 evőkanál méz, semleges íze van a repceméznek, sütéshez nagyon jól használható a napraforgóméz vagy a vegyes virágméz is.
kevés só
1/2 citrom leve
25 gr tejben futtatott élesztő.

Mindezeket egymáshoz adom abba a tálba, ahol dagasztani fogom. Házi robotgéppel tökéletesen el lehet végezni a műveletet.

Az élesztő futtatása: 25 gr, azaz fél élesztőt futtatok 1,5 dl langyos tejben. Ez egyszerű művelet: belekeverek a langyos tejbe 1 mokkáskanálnyi mézet, beletöröm a fél élesztőt, összekeverem, kevés lisztet szórok a tetejére és várom, hogy a gombák szaporodjanak. (A "Nőjetek csak gombácskáim!" mondat hangos egymás utáni ismételgetése gyorsíthatja a folyamatot.) Ha az élesztő kétszeresére nőtt, hozzáadom a fenti alapanyagokhoz

Élesztő  futtatása.Élesztő  futtatása

Langyosítok még 2 dl tejet és a dagasztás során fél decinként a tésztához adok belőle annyit, hogy jól formálható, könnyű, laza, de formáját megtartó tésztát kapjak. Ha túl sok tej jutott a tésztába sebaj, teszek hozzá még lisztet.
Simára dagasztom a tésztát, letakarom és langyos helyen közel a kétszeresére kelesztem.

Túró töltelék:
50 dkg túró Tapasztalatom alapján állítom, a házi túró sokkal krémesebb (magasabb a zsírtartalma), mint a boltban vásárolhatónak. Ha sikerül ilyet beszerezni, akkor nincs szükség
10 dkg margarinra. Ha bolti túróból készül, akkor hozzá kell adni.
1 tojás
1 citrom leve
1 evőkanál méz
Ezeket összekeverem, és a legvégén hozzá adok
1-2 marék mazsolát, melyet tejben felfőztem (a mikróban 1-2 perc alatt kész.)

Ha megkelt a tészta 1-1,5 cm vékonyra kinyújtom, félbevágom és túróval megkenem, ahogy a képen is látható.

Ezután az elkészített "tekervényt" kb. 7 cm-es darabokra vágom. Nem nagyobbakra, mint ahogy a "klasszikus" buktát szokták, mivel a tönkölyliszt és a házitúró meglepően kiadóssá teszi. Kikent tepsibe egymás mellé helyezem, majd olvasztott margarinnal, vagy vajjal megkenem a tetejét és az oldalait is, hogy könnyen szét lehessen őket választani, ha elkészültek.

Míg bemelegszik a sütő, letakarom a buktakezdeményeket, kicsit még hadd keljenek, majd 160 fokon villanysütőben légkeveréssel kb. 25 percig sütöm. Légkeverés nélkül kb. 30 percig 170 fokon, gázsütőben közepes lángon kb. 30 percig. Akkor találtuk el a hőfokot és az időt, ha szép aranybarna a teteje és a tészta szépen megsült. "

BuktaBukta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése