2010. április 27., kedd

Téli torta

Hozzávalók a tortalaphoz: 5 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez: 3 dl tejszínt, vegyes befőtt

Az 5 tojássárgáját 5 kanál langyos vízzel és 15 dkg porcukorral habosra kikeverjük.
Majd az 5 tojásfehérjét 5 kanál langyos vízzel, és a megmaradt 5 dkg porcukorral szintén habosra kikeverjük.
A habosra kikevert tojássárgájába beletesszük a 20 dkg megszitált lisztet és a sütőport, végül belekavarjük a habosra kevert tojásfehérjét is.
Vajjal kikent, lisztezett tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben mérsékelt tűznél (180 fok) kisütjük.
A kihűlt tortát lapjában három fele vágjuk, és töltelékkel megtöltjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és (meggy, barack, birs vagy ribizke) befőttel összekeverjük. A kész tortát tejszínhabbal bevonjuk, tetejét pedig olvasztott csokoládéból készült formákkal díszítjük.
TIPP: A csokoládét gőz felett megolvasztjuk (fehér csokit élelmiszer-színezékkel színezünk) majd az olvadt csokit műanyag zacskóba töltjük, amelyet előzőleg a sarkánál kivágunk. Sütőpapírra tetszés szerint különböző formákat rajzolunk, amelyet hűtőszekrényben lehűtünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése