2010. április 27., kedd

Diós, mákos bejgli recept

.

Hozzávalók 3 rúdhoz: 45 dkg liszt (pl. fehér tönkölybúza liszt, 5 dkg porcukor (pl. nádcukor porítva), 1 mk só, 12,5 dkg vaj, 6,25 dkg zsír (sertés, kacsa, vagy kókuszzsír is lehet), 1,25 dkg friss élesztő, 1 tojás sárgája, + 1 tojás a kenéshez
TIPP: Kalácsonként megközelítőleg 27 dkg töltelék szükséges. Itt 3 kalácsra adott mennyiségeket adok meg, ezeket értelem szerint fel kell szorozni, vagy le kell osztani attól függően, hány bejglit szeretnénk ízesíteni.
Hozzávalók a mákos töltelékhez: 42, 5 dkg darált mák, 5-6 ek méz, csipet stevia por, 7,5 dkg zabkorpa, 2,5 dl víz, 1 marék kandírozott citrushéj
Hozzávalók a diós töltelékhez: 42,5 dkg darált dió, 5-6 ek méz, csipet stevia por, 7,5 dkg zabpehely, , 2,5 dl víz, 1 marék apróra vágott aszalt sárgabarack
Megjegyzés: a méz és stevia helyett 25 dkg porcukor is lehet (lehetőleg nádcukorból). A zabos dolgokat hagyományosan zsemlemorzsával készítik, de zabpehellyel és zabkorpával egészségesebb.

FŐZŐISKOLA TIPP: A főzőiskola menüben 22 fotóval, minden részletre kitérően mutatom be a márványos külsejű, omlós karácsonyi bejgli készítését. A főzőiskola receptjeihez a regisztrált tagok ingyen hozzáférhetnek. Belépés a főzőiskolába. Tovább..

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük a hűtőben.
Pihentetés után vágjuk 3 egyforma darabra, és sütőpapíron mindegyiket nyújtsuk 20-25 cm-es téglalapokra.
A tölteléket osszuk 3 részre, és kenjük meg velük a lapokat.
A sütőpapír segítségével tekerjük fel őket, a végüket csípjük le, zárjuk le alaposan.
Kenjük meg őket egy felvert tojás sárgájával, majd tegyük őket hűtőbe pár órára.
Este kenjük le egy felvert tojás fehérjével őket, majd egész éjszakára pihentessük őket.
Másnap reggel szurkáljuk meg pár helyen őket, majd 180 fokos sütőben, 25 perc alatt süssük őket készre.
Kihűtés után fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése