2010. május 15., szombat

Házmester stangli



Hozzávalók:

35 dkg liszt

30 dkg főtt burgonya

5 dkg vaj

1 db tojássárgája

1 teáskanál élesztőpor (vagy 2 dkg élesztő)

Kb. 0,5 – 1 dl tej

1 kávéskanál cukor

Só.

Töltelék:

Füstölt sajt

Húsos füstölt szalonna.

Tetejére:

1 db tojás

Köménymag

Nagykristályos só.

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, apró kockákra vágva sós vízben megfőzöm. Ha langyosra hűlt, összekeverem a többi hozzávalóval. (Ha kockaélesztővel készítem, előtte az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatom) Könnyű, laza tésztát kell kapnom. Jó duplájára megkelesztem, majd 3 cipóra osztom.

Míg kel a tészta, a sajtot és a szalonnát csíkokra vágom.

Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtok egy cipót, derelyevágóval 8 cikkre vágom. A háromszögek külső ívére fektetem a csíkokra vágott sajtot, és szalonnát. Feltekerve sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, tisztes távolságba, meg fognak dagadni sülés közben. A másik két cipóval is ugyanezt teszem. Ebből a tészta-mennyiségből 2 tepsinyi kifli lesz ( 24 db). Lekenem a tetejüket felvert tojással, végül megszórom köménymaggal, illetve nagy szemű sóval, de lehet reszelt sajttal is.

Előmelegített sütőben 200 C fokon szép pirosra sütöm.

A töltelékkel lehet variálni: csak sajt, vagy csak bacon legyen. Kolbásszal még nem próbáltam, de azzal sem lehet rossz!

Legfinomabb aznap, másnapra kissé keményedik ez a finom, puha tészta. Kiváló sörkorcsolya!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése