Hozzávalók:
35 dkg liszt
30 dkg főtt burgonya
5 dkg vaj
1 db tojássárgája
1 teáskanál élesztőpor (vagy 2 dkg élesztő)
Kb. 0,5 – 1 dl tej
1 kávéskanál cukor
Só.
Töltelék:
Füstölt sajt
Húsos füstölt szalonna.
Tetejére:
1 db tojás
Köménymag
Nagykristályos só.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, apró kockákra vágva sós vízben megfőzöm. Ha langyosra hűlt, összekeverem a többi hozzávalóval. (Ha kockaélesztővel készítem, előtte az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatom) Könnyű, laza tésztát kell kapnom. Jó duplájára megkelesztem, majd 3 cipóra osztom.
Míg kel a tészta, a sajtot és a szalonnát csíkokra vágom.
Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtok egy cipót, derelyevágóval 8 cikkre vágom. A háromszögek külső ívére fektetem a csíkokra vágott sajtot, és szalonnát. Feltekerve sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket, tisztes távolságba, meg fognak dagadni sülés közben. A másik két cipóval is ugyanezt teszem. Ebből a tészta-mennyiségből 2 tepsinyi kifli lesz ( 24 db). Lekenem a tetejüket felvert tojással, végül megszórom köménymaggal, illetve nagy szemű sóval, de lehet reszelt sajttal is.
Előmelegített sütőben 200 C fokon szép pirosra sütöm.
A töltelékkel lehet variálni: csak sajt, vagy csak bacon legyen. Kolbásszal még nem próbáltam, de azzal sem lehet rossz!
Legfinomabb aznap, másnapra kissé keményedik ez a finom, puha tészta. Kiváló sörkorcsolya!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése