2010. május 15., szombat

Kürtöskalács parázson sütve


Hozzávalók:

1 kg liszt

2 db tojás

4 db tojássárgája

12 evőkanál porcukor

3 dkg élesztő

Pici só

Fél liter tej

12 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin

1 db citrom reszelt héja

Valamint:

Nagy sütőfák, amire rácsavarjuk a tésztát.

Az élesztőt 2 evőkanál porcukorral és kevés tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk az előzőleg meleg helyen tartott liszthez, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, míg hólyagozni kezd. A tetejét bekenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk.

Amikor megkelt, kisujjnyi vastagságura sodorjuk. Az első rend sütésnél a sütőfákat bekenjük meleg olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta.

Nagy sütőfákra tekerjük és parázs fölött forgatva sütjük. Amikor a tésztát rácsavarjuk a fára, megkenjük olajjal, vastagon kristálycukorba forgatjuk, és parázs fölött forgatva megsütjük.

Miután megsült, megszórjuk dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal.

1 kg lisztből 3 db nagy kalács lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése