Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
60 dkg liszt
6 dkg zsír
12 dkg margarin
7 dkg füstölt szalonna ledarálva
3 tojás sárgája
2-3 dkg só
4 dkg élesztő
1 dl tej
1 kiskanál cukor
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
kb. 10 dkg reszelt sajt
Elkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütés
Nehézségi fok: ☺☺
Előkészítés:
- Daráljuk le a füstölt szalonnát
- Mérjük ki a hozzávalókat.
- A tejet a cukorral melegítsük fel, adjuk hozzá az élesztőt, és várjuk, amíg megkel.
Elkészítés: Adjuk a liszthez a hozzávalókat a megkelt élesztővel együtt. Kézi robotgéppel dolgozzuk ki alaposan, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük legalább 45 percen keresztül, vagy amíg a duplájára nem kel.
Lisztezett deszkán gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Egy egész tojást verjünk fel, majd a kinyújtott tészta tetejét vastagon kenjük meg vele, és szórjuk rá a reszelt sajtot, hogy mindenhová bőven jusson. Kicsi pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és helyezzük tepsikre, egymástól legalább 2 cm-re a pogácsákat. Meleg helyen kelesszük újból 30 percig.
Előmelegített sütőben süssük 5 percig 200º C-on, ezután folytassuk a sütést 180 ºC-on 20-25 percig, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb.
Tipp:
- A füstölt szalonnát helyettesíthetjük Füstölt ízű ízesítő kockával, persze ekkor 13 dkg zsírt számoljunk a 6 dkg helyett.
- Még érdekesebbé tehetjük a pogácsát, ha 1 kis fej vöröshagymát nagyon apróra vágva, kevés zsíron aranybarnára megdinsztelve keverünk a nyers tésztához.
- Szobahőmérsékletű hozzávalókkal könnyebben megkel a tészta.
- Trappista sajttal készítsük, de kipróbálhatjuk más könnyen reszelhető fajtával is.
- A szaggatás után kimaradt tésztát újból gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, kenjük meg tojással, és szórjuk meg sajttal, majd kelesszük meg és süssük ki. Ezt folytassuk addig, míg marad a tésztából.
- A tepsiket, sütőlapokat nem kell megzsírozni, mivel a tésztában bőven van zsiradék, nem fog leragadni.
- Mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt újra melegíthetjük, de csak kis adagokban, mert ekkor hamarabb szárad a teteje.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése