Hozzávalók:
A fánkhoz:
12 dkg margarin
1 kávéskanál cukor
1 csipet só
12 dkg rétesliszt
2 db tojássárgája
5 db egész tojás (1/2 tojást ebből félre teszünk a kenéshez).
Nyeles lábosban 2 dl vizet forralok a margarinnal, sóval, cukorral. Folyamatos keverés közben hozzáadom a lisztet. Addig főzöm, keverem a masszát, míg az edény falától elválik. Félig kihűtöm, és egyesével hozzákeverek 2 tojássárgáját, majd 5 db egész tojást. (fél tojást félre teszek a kenéshez!). Fontos, hogy egyesével adjuk hozzá a tojásokat, hogy szép, sima tésztát kapjunk!
Vajazott lisztezett tepsibe tisztes távolságra, dió nagyságú pöttyöket készítek nyomózsák segítségével. Ne legyenek túl nagyok, mert nem lesz alja a fánknak! A félre tett tojással megkenem a pöttyöket.
Előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 25 perc alatt szép pirosasra, sütöm. (sütőajtót nem szabad kinyitni!)
Jó tanács: ne próbálkozzunk a tojások bekeverésénél kézi robotgéppel, mert a tojás röpülni fogJ), maradjunk a kézi habverőnél..
Sajtkrém:
10 dkg reszelt sajt (vegyesen trappista, füstölt sajt)
3 púpos evőkanál liszt
2 dl tej
1 dl tejszín
Só
1/2 pohár tejföl (1 dl)
1 tojássárgája.
A vajat megolvasztom, ráteszem a lisztet. Kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel, tejszínnel. Sózom. Folyamatosan keverem habverővel, míg elkezd sűrűsödni. Hozzáadom a tejfölt, kicsit még keverem. Tűzről lehúzva beleteszem a tojássárgáját, majd legvégül a sajtot. Sűrű masszát kell kapnunk.
Ízesíteni lehet fűszerekkel: grill fűszerkeverék, szerecsendió, snidling, kinek mi ízlik.
Összeállítás
A fánkok kalapját levágom, kiskanállal betöltöm a sajtkrémet, kalapokat visszateszem.
Tálaláskor reszelt sajttal díszítem. Remek sörkorcsolya!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése