2010. május 15., szombat

Sajtkrémes fánk


Hozzávalók:

A fánkhoz:

12 dkg margarin

1 kávéskanál cukor

1 csipet só

12 dkg rétesliszt

2 db tojássárgája

5 db egész tojás (1/2 tojást ebből félre teszünk a kenéshez).

Nyeles lábosban 2 dl vizet forralok a margarinnal, sóval, cukorral. Folyamatos keverés közben hozzáadom a lisztet. Addig főzöm, keverem a masszát, míg az edény falától elválik. Félig kihűtöm, és egyesével hozzákeverek 2 tojássárgáját, majd 5 db egész tojást. (fél tojást félre teszek a kenéshez!). Fontos, hogy egyesével adjuk hozzá a tojásokat, hogy szép, sima tésztát kapjunk!

Vajazott lisztezett tepsibe tisztes távolságra, dió nagyságú pöttyöket készítek nyomózsák segítségével. Ne legyenek túl nagyok, mert nem lesz alja a fánknak! A félre tett tojással megkenem a pöttyöket.

Előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 25 perc alatt szép pirosasra, sütöm. (sütőajtót nem szabad kinyitni!)

Jó tanács: ne próbálkozzunk a tojások bekeverésénél kézi robotgéppel, mert a tojás röpülni fogJ), maradjunk a kézi habverőnél..

Sajtkrém:

10 dkg reszelt sajt (vegyesen trappista, füstölt sajt)

3 púpos evőkanál liszt

2 dl tej

1 dl tejszín

1/2 pohár tejföl (1 dl)

1 tojássárgája.

A vajat megolvasztom, ráteszem a lisztet. Kicsit pirítom, majd felöntöm a tejjel, tejszínnel. Sózom. Folyamatosan keverem habverővel, míg elkezd sűrűsödni. Hozzáadom a tejfölt, kicsit még keverem. Tűzről lehúzva beleteszem a tojássárgáját, majd legvégül a sajtot. Sűrű masszát kell kapnunk.

Ízesíteni lehet fűszerekkel: grill fűszerkeverék, szerecsendió, snidling, kinek mi ízlik.

Összeállítás

A fánkok kalapját levágom, kiskanállal betöltöm a sajtkrémet, kalapokat visszateszem.

Tálaláskor reszelt sajttal díszítem. Remek sörkorcsolya!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése