2010. május 15., szombat

Sonkás tekercs



Hozzávalók:

50 dkg liszt

10 dkg rétesliszt

1 pohár tejföl

1,5 dl tej

1 dl olaj

1 evőkanál cukor

1 evőkanál só

1 csomag élesztő

1 db tojás.

Töltelék:

35 dkg sonka (lehet pizza sonka, pulykamell sonka, húsvéti sonka)

2 fej lilahagyma

1 fej fokhagyma

0,5 dl olaj

5 dkg margarin

15 dkg sajt

Őrölt bors

1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, a tejfölt, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük.

Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: A sonkát apró kockára vágjuk (lehet nagylyukú reszelőn is lereszelni) és kevés olajon kicsit átpirítjuk, ízlés szerint borsozzuk. Ha kész van, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint, és belepréselünk 1 kisebb fej fokhagymát (előbb hámozva, gerezdekre szedve). A lilahagymát apró kockákra vágjuk.

Ha a tészta megkelt, 2 cipóra osztjuk (két tekercs lesz belőle). Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk a sonkával, lilahagymával, és kevés sajtot reszelünk rá, végül feltekerjük. Trapéz alakúra szeleteljük, tepsibe rakjuk és kb. 20 percet pihentetjük. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, (lehet szezámmagot, lenmagot, köményt is) és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése