2010. május 18., kedd

Mézes zserbó


  • A krémhez

    3 dl tej
    1 csomag vanília
    3 evőkanál liszt
    25 dkg kristálycukor
    4 evőkanál pirított cukor
    2 egész tojás
    25 dkg Rama Sütőmargarin

  • Hozzávalók a tésztához

    15 dkg porcukor
    7 dkg vaj vagy sütőmargarin
    2 egész tojás
    1 kávéskanál szódabikarbóna
    50 dkg liszt
    4 evőkanál melegített méz
    tej annyi, amennyit felvesz

Elkészítés

A vajat vagy sütőmargarint elmorzsoljuk a liszttel és a szódabikarbónával, és hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és a porcukrot, jól összedolgozzuk és állni hagyjuk, kb. addig, amíg a krém elkészül, különben nagyon ragad.

5 részre osztjuk és erősen lisztezett deszkán a lapokat kb. 3 mm vastagságra nyújtjuk.

Tepsi hátán kisütjük, a tepsit csak az első lap sütése előtt kell vajjal vagy sütőmargarinnal megkenni és lisztel megszórni, a többi már nem igényli. A méz feltétlenül melegített legyen, mert csak így lesz pontos a mérés.

Krém elkészítése:

A 4 kanál cukrot kiolvasztjuk, kevés presszókávéval felengedjük, és hűlni tesszük.

A lisztet, a tojást, a tejet és a vaníliát összekeverjük, és az olvasztott cukorral együtt gőz felett sűrűre főzzük. Mikróban is főzhetjük, akkor 2x3 percre kell betenni, és a két idő között gépi vagy kézi habverővel jól át kell keverni. A 25 dkg cukrot a 25 dkg Ramával habosra keverjük, és a kihűlt karamellel összedolgozzuk. A lapokat megkenjük (a tetejére is jusson, melyre vékony rétegben porcukrot szitálunk) és egymásra rakjuk. Másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a mézes tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése