Hozzávalók:
500 g finomliszt
80 g kristálycukor
2 tojássárgája
30 g élesztő
300 ml langyos tej
csipet só
1 citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
sárgabaracklekvár
kevés kimaradt tojásfehérje
Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc kelesztési idő + sütési idő
Nehézségi fok: ☺
Elkészítés:
Mérjük ki a hozzávalókat.
100 ml tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 10 g kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. Pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját, és a tojások sárgáját. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a masszához, a maradék langyos tejjel együtt. Kézi dagasztóval az egészet alaposan dagasszuk ki, majd letakarva fél óráig hagyjuk kelni a tésztát.
Amikor legalább a duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 0,3-0,4 cm-re, és fánkszaggatóval szaggassunk nagy korongokat belőle. Minden korong közepébe tegyünk kiskanálnyi sárgabaracklekvárt.
A kimaradt tojásfehérjét villával verjük fel, majd kenjük meg vele a fánkok széleit. Ezután hajtsuk félbe óvatosan, nehogy a lekvár kifolyjon belőle, és ujjainkkal jól nyomkodjuk össze a széleket. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és az elkészített fánk párnácskák mindkét oldalát süssük aranybarnára.
Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve.
Tipp:
- Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, így gyorsabban megkel a tészta.
- 10-15 perc alatt össze lehet állítani a tésztát, ami akkor jó, ha már elválik az edény falától, és hólyagos.
- Kézzel is kidagaszthatjuk a fánkot, ekkor azonban kicsit több időt vesz igénybe.
- Sárgabaracklekvár helyett bármilyen más ízesítésű lekvárt használhatunk hozzá. Esetleg kipróbálhatjuk még édes túró töltelékkel, de fagyasztott, vagy friss gyümölccsel is.
- Készítsünk el előre minden fánkot, hogy a sütésnél gyorsan lehessen a forró zsiradékba tenni őket. Nagyon rövid idő alatt megsül mindkét oldala.
- Porcukorral, vaníliás cukorral hintsük meg a fánkokat.
- Tálalásnál vigyázzunk, a lekvár tovább marad forró a fánkok belsejében.
- Egy kis barackpálinkával elkeverve a lekvárt, még pikánsabbá tehetjük ezt az édességet – kizárólag felnőtteknek!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése