2010. május 17., hétfő

Párnafánk


Hozzávalók:

500 g finomliszt
80 g kristálycukor
2 tojássárgája
30 g élesztő
300 ml langyos tej
csipet só
1 citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
sárgabaracklekvár
kevés kimaradt tojásfehérje


Elkészítési idő
: 20 perc + 30 perc kelesztési idő + sütési idő


Nehézségi fok
: ☺


Elkészítés:

Mérjük ki a hozzávalókat.

100 ml tejet melegítsünk meg, keverjünk el benne 10 g kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. Pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját, és a tojások sárgáját. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a masszához, a maradék langyos tejjel együtt. Kézi dagasztóval az egészet alaposan dagasszuk ki, majd letakarva fél óráig hagyjuk kelni a tésztát.

Amikor legalább a duplájára kelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. 0,3-0,4 cm-re, és fánkszaggatóval szaggassunk nagy korongokat belőle. Minden korong közepébe tegyünk kiskanálnyi sárgabaracklekvárt.

A kimaradt tojásfehérjét villával verjük fel, majd kenjük meg vele a fánkok széleit. Ezután hajtsuk félbe óvatosan, nehogy a lekvár kifolyjon belőle, és ujjainkkal jól nyomkodjuk össze a széleket. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és az elkészített fánk párnácskák mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Melegen tálaljuk, porcukorral meghintve.


Tipp
:
  • Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, így gyorsabban megkel a tészta.
  • 10-15 perc alatt össze lehet állítani a tésztát, ami akkor jó, ha már elválik az edény falától, és hólyagos.
  • Kézzel is kidagaszthatjuk a fánkot, ekkor azonban kicsit több időt vesz igénybe.
  • Sárgabaracklekvár helyett bármilyen más ízesítésű lekvárt használhatunk hozzá. Esetleg kipróbálhatjuk még édes túró töltelékkel, de fagyasztott, vagy friss gyümölccsel is.
  • Készítsünk el előre minden fánkot, hogy a sütésnél gyorsan lehessen a forró zsiradékba tenni őket. Nagyon rövid idő alatt megsül mindkét oldala.
  • Porcukorral, vaníliás cukorral hintsük meg a fánkokat.
  • Tálalásnál vigyázzunk, a lekvár tovább marad forró a fánkok belsejében.
  • Egy kis barackpálinkával elkeverve a lekvárt, még pikánsabbá tehetjük ezt az édességet – kizárólag felnőtteknek!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése