2010. május 18., kedd

Tejszelet


  • A mázhoz

    3 evőkanál víz
    25 dkg étcsokoládé
    8 dkg Rama Sütőmargarin

  • A krémhez

    8 dl habtejszín
    3,75 dkg zselatinpor
    3,75 dl tej
    5 csomag vaníliás cukor
    5 evőkanál kristálycukor

  • A tepsi kikenéséhez

    finomliszt
    Rama Sütőmargarin

  • A tésztához

    1 csapott kiskanál mézessütemény fűszerkeverék
    1 csomag sütőpor
    4 dkg kakaópor
    30 dkg finomliszt
    6 evőkanál víz
    20 dkg kristálycukor
    8 tojás
    8 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítés

1. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A vizet és a puha (szobahőmérsékletű) margarint hozzáadjuk, 1-2 percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a mézes fűszerkeverékkel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros, margarinos masszára tesszük. A kakaós, lisztes keverék egyharmadát rászitáljuk, óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
2. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A massza felét egyenletesen, 33x32 cm-es lappá simítjuk rajta. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő, és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. Mindkettőt hűlni hagyjuk.
3. Elkészítjük a krémet. Ehhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, kevergetve fölforraljuk. Továbbra is szüntelenül kevergetve a zselatint beleszórjuk, kis lángon 1-2 percig főzzük, pontosabban addig, míg a zselatin felolvad benne. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, ez pontosan elég idő arra, hogy a tejszínt kemény habbá verjük, amibe azután apránként belecsurgatjuk a már csak langyos zselatinos tejet.
4. Ezt a könnyű habot gyorsan,¬ mielőtt megdermedne,¬ rásimítjuk az egyik tésztára. A másik tésztalapot ráillesztjük, egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a tejszínes tölteléke biztosan megdermedjen.
5. A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanaalzzuk, a margarint hozzáadjuk, kis lángon kevergetve fölolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva fölolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túlmelegszik, és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé. A sütemény tetején elsimítjuk.
6. Éles késsel rögtön bejelöljük rajta a szeletek helyét (nagyjából 8x3 cm-eseket), mert csak így tudjuk majd szépen szeletelni. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel az előre bejelöltek szerint fölszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése