Hozzávalók (kb 35 dkg-hoz)
A tésztához:
200 g vaj
100 ml tejszín
375 g liszt
2 db tojássárga
8 g só
A díszítéshez:
tojás a kenéshez
szemes mák, durvára őrölt dió, durvára őrölt mandula, szezámmag, lenmag, sajt, vagy köménymag a szóráshoz
Elkészítés
1. Előkészítünk egy lepapírozott sütőlemezt, és előmelegítjük a sütőt 200 C-ra.
2. Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni.
Figyelem! Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemű lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
3. Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
4. Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérőjű alakokra.
5. A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojással, majd megszórjuk a díszítőanyagokkal.
6. A sajtot, diót legcélszerűbb konyhai aprítógéppel - Robochef ™ - dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre.
7. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-os sütőbe. Aranybarnára sütjük kb 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése