2010. augusztus 14., szombat

eszterhzy-torta


Hozzávalók:

Tészta:

10 db tojásfehérje
30 dkg porcukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt

Krém:

0.5 dkg zselatinpor
0.5 dl hideg víz
2.5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
5 db tojássárgája
12 dkg porcukor
30 dkg vaj
5 dkg darált dió
0.5 dl konyak

Tetejére:

baracklekvár
30 dkg fondant (vagy fehér csokoládé)
csokoládé

Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a habverés végén apránként a cukrot, majd beleforgatjuk a darált diót és a lisztet. Előmelegített, 220 °C –os sütőben 5 kerek egyforma lapot sütünk belőle.

A krémhez a zselatinport megduzzasztjuk a hideg vízben. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverve felforraljuk, és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ha kihűlt ez a massza, akkor kikeverjük a vajjal, a darált dióval és a konyakkal.

A lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. A tortát bevonjuk krémmel, de a tetejét nem! A tetejét lekenjük felforralt baracklekvárral.

Fondant bevonat:

Langyosra melegítünk 30 dkg fondant masszát, és áthúzzuk a torta tetejét. Az olvasztott csokoládét fecskendező zsákba töltjük és 2 cm-es távolságra felspricceljük rá a jellegzetes mintát. A még meg nem kötött fondantba késsel fel és lefele húzva kialakítjuk az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.
Az oldalát bevonhatjuk tejszínhabbal, és szeletelt mandulával.

Az eredeti receptben az Eszterházy torta bevonata fondant, egyszerűbben helyettesíthető fehér csokival.

És egy másik recept:

Hozzávalók:

Piskóta:

8 db tojás
16 dkg cukor
20 dkg liszt
5 dkg darált dió

Krém:

2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
5 evőkanál cukor
10 dkg darált dió
0.5 dl rum
20 dkg felvert tejszínhab
1 csomag habfixáló

Bevonat:

2 db tojásfehérje
16 dkg porcukor

Díszítéshez: csokoládé

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, a lisztet, a diót, és óvatosan összekeverjük. A masszából 6 db egyforma vastagságú, kerek piskótalapot sütünk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon.
A krémhez a pudingport a cukros tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a darált diót, rumot, és a keményre vert tejszínhabot.
A krémet a lapok közé egyformán elosztva betöltjük.
A felső lap tetejét bevonjuk a tojásfehérjéből és a cukorból készült, keményre vert habbal.
Csokoládéval díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése