2010. augusztus 13., péntek

Mézes-diós MARLENKA

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
2 nagy evőkanál méz
20 dkg kristálycukor
2 db tojás
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 evőkanál tejföl

A krémhez:

2 doboz "Markomilk" cukrozott sűrített tej ( 397 g/doboz )
35 dkg vaj
8 dkg darált dió
3 cl konyak


Elkészítés:

A "Markomilk" konzervos sűrített tejet kiöntjük 1csavaros tetejű üvegbe, beletesszük egy fazékba, és a tetejét rácsavarva a fazék vízben főzzük 3 óra hosszáig, úgy, hogy a víz a nyakáig érjen. Utána lehűtjük, és kiöntjük. Szép barna karamellizált krémet kapunk.

A mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat gőz fölött állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. Majd hagyjuk kihűlni langyosra. Ezután a szódabikarbónát egy kávéskanál ecetben elkeverjük, és hozzáadjuk a sziruphoz. Fokozatosan belekeverjük a lisztet és a 2 evőkanál tejfölt, és összegyúrjuk. Utána szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, kb. 30 x 22 cm-esre kisodorjuk.

A 30 x 22 cm-es tepsi hátuljára sütőpapírt teszünk. Erre ráhelyezzük a kisodort tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon 7 percig sütjük mindegyik tésztát. Hagyjuk kihűlni.

Krém elkészítése:

A kissé puha vajat habosra keverjük, és hozzádolgozzuk a karamellizált sűrített tejet, a darált diót és a konyakot. Mindezt alaposan összekeverjük.

Ezután a tésztákat megkenjük a krémmel és rétegesen egymásra helyezzük. Legfelül krém legyen!

Én 5 dkg olvasztott csokival is meglocsoltam. Majd megszórtam darált dióval.

Szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig pihentetjük lefóliázva, hogy kellően megpuhuljon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése