2010. augusztus 14., szombat

Pehelytorta



Hozzávalók:

Tészta:

6 tojásfehérje
18 dkg darált dió
15 dkg porcukor
3 kávéskanál liszt
reszelt citromhéj

Krém:

6 tojássárgája
15 dkg porcukor
0,8 dl erős kávé (Nescafé)
15 dkg Ráma margarin

Tetejére:

1-2 teáskanál margarin
5 dkg cukor
12 dkg durvára vágott dió


Elkészítés:

A keményre felvert tojásfehérjébe óvatosan belekeverjük a többi hozzávalót, majd a masszát a gáz sütőlemezére tett sütőpapíron egyenletesen szétkenjük, és megsütjük. A tésztát, ha kihűlt, 3 csíkra vágjuk.

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral és a kávéval gőz fölött állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A margarint habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel tovább elegyítjük.

Kevés margarinon a cukrot karamellizáljuk, beleforgatjuk a diót, alufóliára szétterítjük, ha kihűlt összetördeljük.

A lapokat krémmel megkenjük, egymásra tesszük, és a dióval megszórjuk. ( A krémből a tetejére is kentem.)

Kb. 30x10 cm-es, 5 cm magas hasáb lett belőle.
Azt hiszem, a dupla adagot kellett volna választanom!
Amennyiben dupla adag készülne, szerintem a grillázsos dió akkor is elég ebből a mennyiségből.
Ezt azért gondolom, mert a krém kavargatása közben elég jól eleszegettem belőle, és még így maradt jócskán a tetejére.

Időközben belebotlottam ebbe a receptbe az egyik régi receptes könyvemben, amelyik már 20 éve megvan, Pelle Józsefné: Csemegék Könyve c. kiadványában, "Pehelytorta" néven.
A recept csupán annyiban tér el, hogy a krémhez még 0.5 dl tejet és fél rúd vaníliát is ír, tetejére pedig csokidarát ajánl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése