2010. augusztus 14., szombat

nyujthato-fondant-bevonat-keszitese

Hozzávalók:

90 dkg nagyon finom, lisztesre szitált porcukor
10 dkg étkezési keményítő (kb.) – a kettő mennyisége legyen 1 kg
1.2 dl glükóz szirup
6 cl víz
1.3 dkg zselatin
3 dkg fehér növényi zsiradék (pl. kókusz zsír)
1.5 cl glicerin (patikában kapható)
aroma, színezék tetszés szerint, koncentrált festék legyen

Elkészítés:

A vízbe áztatott, kis lángon langyosra feloldott zselatinhoz adjuk a glükózt, a glicerint, a zsiradékot, (színezés esetén a festéket cseppenként), és kb. 40 °C-ra felmelegítjük.

A keményítővel elkevert, szitált porcukor felével elkeverjük, majd a többi cukros keveréket fokozatosan hozzáadva, kigyúrjuk.
Ha kemény lenne, kis vízzel lágyítjuk, ha nagyon puha, a keményítős cukorból adjunk hozzá. Akkor jó, ha már nem ragad a kézhez. Amennyiben nagyon ragadna, és nehezen tudnánk vele dolgozni, a zsiradékkal kenjük be kezünket is.

Szobahőmérsékleten, légmentesen csomagolva tároljuk, felhasználás előtt gyúrjuk át!

Szép fehér, jól formázható, nyújtható anyagot kapunk, bevonásra, virágok, figurák készítésére alkalmas.
Természetesen ezt a mennyiséget arányosan növelve pl. duplájára, igényünknek megfelelően készíthetjük el.

A masszát porcukorral, vagy keményítővel hintett felületen nyújtsuk ki, vagy két réteg fólia között.
Gyorsan dolgozzunk vele, mert ha már kinyújtottuk, hamar szárad, és törékennyé válik.
A figurákat a torta díszítése előtti napokban elkészíthetjük, és amikor a bevonásra kerül sor, a kinyújtott bevonatot azonnal borítsuk a tortára, és igazítsuk el rajta. Előtte azonban a fondant alatt a tortát vajkrémmel kenjük be egyenletesen, és amikor már teljesen megdermedt a krém, akkor helyezzük rá a bevonót.
Egy átlagos, kb. 26-28 cm átmérőjű tortához kb. 60 - 70 dkg fondantra lehet szükségünk, ez egy kisebb tortára elegendő.

2. Nyújtható fondant (forrás: itt)


45.5 dkg porcukor
1.5 csapott teáskanál zselatinpor
2 evőkanál víz
1.5 evőkanál glükózszirup
2 teáskanál glicerin

A zselatinport kis lángon feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a glükózt és a glicerint, majd jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon.
A massza színezhető is.
Amennyiben nem használjuk fel azonnal, légmentesen csomagoljuk be, majd ismételt használatkor gyúrjuk át.


Vajkrém:

15 dkg vaj/margarin 25 dkg porcukorral, 1 csomag Bourbon vaníliás cukorral jó alaposan kikeverve, hogy kristálymentes legyen, közben kis tejszínt/tejet adhatunk hozzá lágyítani.

Glükóz szirup

Glükóz szirup kapható reform boltokban, vagy egyéb más üzletekben, a diabetikus termékeknél keressük. Helyettesíthető Golden Syruppal ( pl.Tescóban, vagy bárhol található).
Patikában kapható kristályos glükóz, amelyhez annyi vizet kell melegítés közben adni óvatosan adagolva, amennyit felvesz.

Mi is elkészíthetjük:
10 dkg kristálycukrot 6 cl vízzel összeforralunk, majd hideg vízzel kiegészítjük kb. 1.5 dl-re, és úgy sűrítünk kicsit rajta. Ha közben adunk hozzá egy kis mézet, elkerülhetjük a későbbi kikristályosodást.
Forrás:erről a fórumról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése