2010. augusztus 28., szombat

A királynő kalácsa


  • A bevonathoz

    7,5 dkg cukrozott citromhéj
    1 evőkanál porcukor a sütemény meghintéséhez
    5 dkg porcukor
    20 dkg nyers marcipánmassza
    20 dkg citromlekvár vagy narancsdzsem

  • A sütőforma kikenéséhez

    Rama Sütőmargarin

  • A tésztához

    27,5 dkg finomliszt
    9 db tojás
    fél teáskanál reszelt citromhéj
    27,5 dkg porcukor
    2 evőkanál rum
    10 dkg cukrozott citromhéj
    10 dkg mazsola
    15 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítés

A mazsolát, a cukrozott citromhéjat rumba áztatjuk, lefedjük és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a rum jól átjárja.
A margarint 10 dkg porcukorral és a reszelt citromhéjjal felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik. A szétválasztott tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk és tovább habosítjuk. A lisztet a lecsepegtetett mazsolával és a cukrozott citromhéjjal összekeverjük.
A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük, egyharmadát a margarinos tojáskrémhez adjuk. A maradék fehérjehabot és a liszt-gyümölcs keveréket váltakozva a margarinos krémhez keverjük.
A tésztát a margarinnal kikent sütőformába töltjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 70 percig sütjük, majd a formából kivéve lehűtjük.
A citromlekvárt áttörjük, hogy teljesen sima állagot kapjunk, majd ezzel (vagy a narancsdzsemmel) megkenjük a kalács külső felületét. A nyers marcipánmasszát porcukorral átgyúrjuk, majd két fólia között kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és bevonjuk a kalács teljes felületét. A tetejét aprított, cukrozott citromhéjdarabokkal díszítjük, majd megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése