2010. augusztus 14., szombat

grillazsozasA grillázs készítéséről:

A grillázsféleségeknél pörkölve, vagy szárítva használjuk az olajos magvakat, darabosan, csupán durvára őrölve. A grillázskészítéshez jobb, ha kockacukrot használunk, először egy kis mennyiséget olvasszunk meg, utána tegyük hozzá a többit, kevergetve. Az olvadásfokra hevített cukor részben karamellizálódik, megpörkölődik, sárgásbarna színű lesz. Ezután a cukorba a pörkölt, darált olajos magféleséget keverjük, általában diót használunk hozzá. Minél kevesebb a dió a grillázsban, annál merevebb, törékenyebb lesz.

Amennyiben morzsalékos formában akarjuk használni, tördeljük össze, és egy vastagabb fóliában, nyújtófa segítségével, vagy húsklopfolóval zúzzuk össze. Ügyeljünk arra, hogy ép darabkákat kapjunk belőle.

Melegen, forrón formálható. Ehhez, ha már nagyon kihűlt volna, a sütőbe tegyük be. Ne süssük, csak melegítsük, kb. 70 °C fokon lehet vele dolgozni, ekkor már nem ragad, de formálható állagú. A grillázst hideg fémtálcára öntjük, amelyet előtte olajjal átkentünk, hogy ne ragadjon rá a massza. A deszkát is olajozzuk, amelyen sodrófa segítségével lapokat formáljunk, amelyből már különféle díszeket alakítunk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése