2010. augusztus 10., kedd

dis-mkos-bejgli


90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só

2 db tojássárgája , 1 dl hideg tejszín és 2,5 dl hideg víz

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie. Célszerű előző nap elkészíti, betölteni a bejgliket és csak másnap sütni.

A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.

Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )

70 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa

mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

0.5 liter víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez van a töltelék mennyisége. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen a mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a hozzávalókat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése