2010. augusztus 14., szombat

Jókai torta


Piskóta:

6 db tojás
18 dkg kristálycukor
12 dkg liszt / késhegynyi sütőpor

Töltelék:

8 dl tejszín
2 dkg kakaó
6 dkg porcukor
2 db narancs
1 csomag habfixáló

Máz:
5 dkg cukor
1 dkg vaj

Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit, s a sütőporos, szitált lisztet.

Kerek tortaformában (a forma alját kenjük ki, szabjunk bele papírt, erre öntsük a masszát), előmelegített sütőben, 180 °C fokon sütjük ki, kb. 35-40 perc alatt. Ellenőrizzük tűpróbával. Rácsra borítva lehúzzuk a papírt, s kihűtjük a tésztát.

Két lapra szeljük, egy vastagabbra, és egy vékonyabbra.

A tejszínt kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot és a habfixálót. Valamennyit tegyünk félre díszítéshez, a maradékot osszuk két részre.

Az egyik részbe a kakaót keverjük, a másikba a narancsok levét.

A vastagabb lapot visszatesszük a formába, rákenjük a csokis krémet, majd a vékony lap kerül rá, és erre a narancsos krémet kenjük.

A tortát hűtőben lehűtjük, és elkészítjük a mázat.

A cukrot világosbarnára pirítjuk, elkeverjük a vajjal, langyosan a torta tetejére kenjük, és ismét hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése