2010. augusztus 12., csütörtök

aranygaluska-vaniliasodoval


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
3 dl tej
8 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 tojás
8 dkg vaj
kevés só
reszelt citromhéj

a tészta megszórásához:
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg darált dió
10 dkg cukor
mazsola
fahéj

Elkészítése:
Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalókból kelt tésztát készítek (én kenyérsütőben dagasztatom).
Mikor duplájára megkelt lisztezett deszkára öntöm és ujjnyi vastagságúra nyújtom. Ezután lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat olvasztott vajba egyenként megmártogatom. Szorosan egymás mellé helyezem őket egy magas falú tepsibe. Megszórom a cukorral összekevert dióval, mazsolával és fahéjjal.
40 percig kelesztem majd közepesen meleg sütőben világosbarnára sütöm.
Vaníliasodóval tálalom.

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:
5 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
A tojássárgáját a cukorral, a pudinggal pici tejben elkeverem csomómentesen, majd a többi tejjel összekeverem és felforralom, állandó keverés mellett vigyázva, hogy a tojás nehogy összekapódjon. Majd vízgőz felett hozzákeverem a tojásfehérje felvert habját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése